Vigala külablogi

kolmapäev, 14. veebruar 2007

I tutvumisreis Vigalas: Ojapere-Kausi-Kesu-Avaste

10. veebruaril 2007

Osalesid:
Astra Põlma, tutvumisreisi juht.
Urmas Viirasalu, Malle Lang, Helju Viirsalu, Ain Rumma, Kaido Rumma, Janek Rumma, Mati Rukki, Simon Riker, Meelis Muuga (kohalik suvitaja ja õpetaja), Rein Lättekivi, Liina Kikas, Heli Lints, Priit Kärsna, Raivu Ülemaante, Lii Rumma, Luc Saffre, Kalju Elmik ja Eha Paas, EMSL projektijuht. Lisaks oli reisil kaasas 8 last.

Kokku 27 inimest.

Kokkuvõttev loetelu ideedest – mõtetest mis reisi jooksul osalejate poolt välja pakuti:

* Vajalik on panna üles viidad kõikidesse küladesse. Täna olid viidad vaid ühel teel. Need viidad on üles pannud Maanteeamet. Koos viidastamisega võiks Vigala sissesõidul olla suur kaart kus näha kõik külad, keskused, ettevõtjad koos kohalike toodetega.

* Eraldi teemana kerkis üles vaikne turism ja spordikompleksid. Pakuti välja kelguradade rajamist Avaste mäele, laudtee ehitamist Soontaga linnuseni. Samuti muuseumi rajamist. Avastest on Rein leidnud maa seest palju vanu esemeid mida ta täna hoiab enda juures või on andnud ära mujale muuseumitesse.
* Tuulegeneraatorid. Võiks Eesti Energiast järgi uurida Vigalas tuulegeneraatorite üles paneku, antud teema tuleks lisada ka arengukavasse.
* Kohaliku turismi arendamiseks on vajalik kohalike tegijate koostöö, samuti on meil vaja informatsiooni piirkonnas tegutsejatest – mida majapidamised teevad – oskavad. Tänagi avastasime Kesu külas kohaliku mee . Endisest Kesu poest saab mett!
* Kesu raba – sookaitseala, ka seda võikime rohkem ära kasutada, näiteks Kesu raba laugastik! Koht ujumiselamusteks!
* Välja tuleb arendada kohalikule tootele põhinev „oma nänn“. Ka seda saab edukalt teha koostöös!
* Ühiselt peame jätkama Mihkel Aitsami tööd: Vigala kroonika kogumine. Kroonika võiks olla olemas meie loodavas muuseumis. Tänaste Kroonika raamatute vahel võiks olla ka piirkondade kaardid. Oluline on just praegu ajalugu talletada, kuniks meie vanad memmed-taadid veel elavad.
* Võimalike kohalike turismiarendajatele on vaja kohapeal läbi viia põhjalik koolitussari: kuidas koostada äriplaani, teha ühist turundust jne. Koolitussarja väljatöötamiseks on kindlasti vaja kaasata kutsekool, kus on olemas materjale ja õppejõude.
* Reisil avastasime ka, et Vigala vallas on omad suvitajad ja neist nii mõnedki üsna kuulsad ja tuntud nimed. Ka suvitajate kaardistamine on vajalik ning nende kaasamine kohaliku elu edendamisse. Näiteks oli valla lehest lugenud reisi kohta suvitaja Meelis, kes seepeale ka reisil otsustas osaleda. Reisi käigus kohtusime Elmo Nüganeniga, kes kohalikul jõel suusatas.

Mida võiks järgmisel tutvumisreisil teist moodi teha?

* kindlasti tuleb bussi tee kaasa võtta.
* Rohkem kuulutusi.
* Reisi alguses kõik bussi kutsuda, et ei tekiks olukorda kus osad sõidavad oma autoga bussi järel. Ühises bussis saame ju juba mitmeid asju arutada ja reisijuht tutvustada mis kuskil asub, kes kus elab , mida räägivad legendid jne.

Küsimustikud koostöö osas

Ühiselt leppisime kokku , et Liina ja Astra toimetavad küsimustike raamatukokku, kus inimesed neid täita saavad, samuti võtavad II reisile kaasa ja koguvad hiljem enda kätte. Küsitlused analüüsib ja teeb kokkuvõtted Eha.

Mõtted pani kirja Eha Paas.

Sildid:

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]



<< Avaleht