Vigala külablogi

teisipäev, 13. veebruar 2007

Esimene osa: Küladesse külla!

Sellist pealkirja kannab EMSLi poolt käivitatud pilootprojekti „Koostöö viib edasi!“ esimene etapp. Selleks, et vallas tõhusat koostööd teha, on kõige targem üksteist enne tundma õppida. Kuna Vigala vallas asub 27 küla otsustati need grupeerida viide osasse, et siis põhjalikumalt nende toimetamistega kurssi saada.

Esimene reis Ojapere, Kausi, Kesu ja Avaste küladesse toimus 10. veebruaril.

Buss startis V-Vigala rahvamaja eest ja suund võeti Vängla sillale. Esimene peatus ja reisiseltskonnaga liitus veel juurde uudistajaid. Juba jätkus juttu ja pajatusi. Tähelepanu vääris vana veskihoone. Ilm oli erakordselt päikseline ja ilus, nii et kahju oli bussi tagasi minna.

Edasi viis käänuline tee läbi Ojapere küla rippsillani. Ojapere küla elanikud on rajanud omale külasse ilusa istumiskoha ja lõkkeplatsi. On olemas isegi külalugu tutvustav infotahvel. Rippsilla ümbrus on suviti tunnustatud kohtumispaik noortele, lisaks ujumisele on siin võimalik suviti ka võrkpalli taguda. Talviti on korraldatud perekond Rukki eestvedamisel Jäärallit. Matti Rukki oligi valmis näitama, kuidas jää paksust mõõdetekse. Tulemuseks 24,5 sentimeetrit, mis tähendab seda, et kui veel veidi taevast lund alla tuleb, siis ei jää ralli sel aastalgi sõitmata. Selgub, et jõejääl on hea ka suusatada, sest eemalt läheneb uljas suusasportlane, kelles me peagi tuntud Linnateatri lavastaja Elmo Nüganeni ära tunneme. Elmo ei olnud uhke mees ja leidis aega ka Vigalameestega juttu vesta.

Järgmisesse peatuspaika, Avaste töökotta jõudsime planeeritust tunduvalt hiljem. Kuid rõõmsad uudistajad võtsid meid lahkelt vastu ja juttu tuli kolhoosi „Jõud“ ajast. Huvitav oli see, et töökoja põrand oli tehtud tammepakkudest. Piilusime ka töökoja akendest sisse.

Järgmine peatuspaik viis meid endise Kesu poe õuele. Poe talu peremees Kalju Elmik oli esialgu ehmatanud, kui buss õele sõitis, kuid lõpuks saime jutule. Tuli juttu nii poe pidajatest, kes õigeaegselt vene võimu eest Rootsi pagesid, kui ka talu tänastest tegemistest. Talus tegeletakse mesilaste kasvatamisega.

Järgmisena võeti laste suureks rõõmuks ette sõit Avaste mäele. Vaadates kelgutavaid lapsi tuli jutuks ka see, et külaelanikud on ammu mõelnud, et mägi tahaks võsast puhastamist, et siis saaks õige liu kätte.

Viimane peatuspaik külavahel oli Avaste lennuväljal ja Rein Lättekivi pajatas juba lugusid, mis kalduvad müstika valdkonda, kuid mis tulevikus veel mitmetele uurijatele, teadlastele ja ajaloolastele huvi peaks pakkuma. Uskumatu, et siit on leitud muistseid ehteid, tööriistu, väärtuslikku musta tamme ja et siin on soodne paik tuulegeneraatorite paigaldamiseks, linnuvaatlusteks ja ufode jälgimiseks. Kõige reaalsem tundus laudtee rajamine Soontagana laudteeni.

Reisi lõpetas soe supp Vana-Vigala Rahvamajas. Ühise laua taga pandi kõik kuuldud-nähtud mõtted kirja ja selgus, et reisilt sai mitu päris vahvat ideed koostööks.

Astra Põlma

Vaata kõiki Luc'i tehtud pilte siit.

Sildid:

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]



<< Avaleht